Savumerkki - BBQ-foorumi

Full Version: BBQ-sanasto englanti - suomi
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Päivitetään tätä pikkuhiljaa. Jos huomaat virheen, kommentoi!

3-2-1
3-2-1 on varma menetelmä ribsien kypsentämiseen, sopii erityisesti aloittelijoille helppoutensa takia. Ribsejä pidetään savustimessa ensin kolme tuntia sellaisenaan, sitten kääritään kahdeksi tunniksi nesteen kanssa (esim. omenamehu, kola, olut) ja lopuksi vielä ilman foliota yksi tunti. Erittäin hyvä menetelmä tutustua ribsien valmistamiseen!

Atomic Buffalo Turd, ABT
ABT on loistava välipala isompien lihojen kypsymistä odotellessa. Kokonainen jalapeno-paprika koverretaan siemenistä ja siemenkannakkeista tyhjäksi, täytetään tuorejuustolla ja kääritään pekoniin. Savustetaan kunnes pekoni on kypsä ja rapea. Tuorejuuston lisäksi ABT:n sisään voi lisätä melkein mitä vain tai ABT:n voi tehdä myös leikkaamalla jalapeno pituussuuntaan halki veneeksi.

Baby back ribs
Perinteinen possun ribsien leikkaus. Suomessa noin 10 cm levyiseksi leikattu possun kylkiluurivi. Helppo valmistaa ja ottaa makua rubeista, kts. 3-2-1 ja rub. Ribsejä ei koskaan keitetä ennen savustamista.

Bark
Savustetun lihan pintaan muodostunut ruskea tai lähes musta pinta. Bark syntyy lihan pintaan lihan kosteuden ja kostean savun yhteisvaikutuksesta. Bark on yleensä savustetun lihan herkullisimpia kohtia. Kts. crust.

BBQ Guru
BBQ Guru on nerokas laite joka vapauttaa savustelijan kyttäämästä grilliä tai savustinta. BBQ Guru on termostaatilla varustettu puhallin, jonka anturi mittaa paistolämpötilaa, ja lämpötilan laskiessa puhaltaa briketteihin lisää paloilmaa. Suomessa ei ole vielä maahantuojaa. 

Big Green Egg
Kuuluisin kamado-tyyppisten keraamisten grillien valmistaja. Nimi kertoo grillien väristä ja sympaattisesta munamaisesta muodosta. BGE-grillien käyttäjiä kutsutaan nimellä egghead.

Boston butt
Boston butt on lähes sama leikkaus kuin possun lapa Suomessa, pulled porkin raaka-aine.

Brine
Suolaliemi jossa savustettavaa lihaa uitetaan tunteja tai vuorokausia ennen valmistusta. Tarkoitus on osmoosin avulla pilkkoa lihan proteiineja jolloin liha säilyttää mehevyytensä paremmin. Brine-liemessä voi olla melkein mitä tahansa makuja, sokeria, kuivamausteita, yrttejä jne. Brine tulee aina olla jääkylmää, muutoin neste ja raaka liha toimivat ihanteellisena bakteerien kasvualustana. Savumerkki.fi suosittelee että brine-liemistä kiinnostuneet paneutuvat resepteihin hyvin tarkasti.

Briquette
Briketti on useimpien smokereiden ainoa järkevä polttoaine. Briketit valmistetaan puuhiilestä tai vastaavasta, kuten esimerkiksi kookoksen kuorista. Mitä painavampi briketti on, sitä tiiviimpi ja parempi lämmönlähde se on. Laadukkaita brikettejä voi sekoittaa edullisempiin, mutta tasaisin ja pitkäkestoisin palaminen saadaan käyttämällä laadukkaita brikettejä.

Brisket
Naudanrinta, rintaliha, perinteinen suomalainen keittoliha, parhaimmillaan savustettuna. Brisket koostuu eri lihaksista, ohuempi on flat, rasvaisempi ja paksumpi point.

Bullet smoker
Yleisnimitys kaikille pystymallisille savustimille, kuten Weber Smokey Mountain. Erittäin varmatoiminen, suhteellisen helppokäyttöinen ja monipuolinen savustin kaikille, aloittelijoista ammattilaisiin.

Burnt ends
Monelle lihojen parhaat palat. Burnt ends tarkoittaa savustetun lihan ohuita reunapaloja, jotka ovat parhaimmillaan enimmäkseen barkia (kts. bark). Näistä paloista yleensä taistellaan, mutta vielä useammin kokki syö ne kuormasta.

Chimney starter
Nerokas keksintö brikettien ja hiilien sytyttämiseen. Chimney- eli piippusytytin ja kahvalla varustettu lieriö, jonka sisään laitetaan briketit tai hiilet, ja niiden alle laitetaan hajuttomia sytytyspaloja. Polttoaineen määrästä ja laadusta riippuen täydellinen syttyminen tapahtuu 15-45min kuluessa. 

Chuck
Naudan etuselkä

Chuck Roll
Kokonainen naudan etuselkä, tätä pitää tarkentaa.

Crust
Lihan rapeaksi paahtunut pinta, kts. bark.

Dalmatian rub
Yksinkertaisin mahdollinen rub, 50/50 merisuolaa ja karkeaa mustapippurirouhetta. Erityisesti nopeiden lihojen, esimerkiksi pihvien tai kyljyksien maustamiseen. 

Direct heat, direct cooking
Menetelmä jossa liha on suoraan brikettien tai hiilloksen päällä, vrt. indirect heat, indirect cooking.

Dripping pan
Monessa savustimessa tarpeellinen lisävaruste, erityisesti pallogrillissä epäsuoraa lämpöä käyttäessä välttämätön. Dripping pan eli tiputusastia sijoitetaan kypsennettävän lihan alle, jolloin lihasta sulava rasva ja muut nesteet eivät sotke grilliä tai savustinta. Edullisin ja helpoin tiputusastia on kertakäyttöinen foliovuoka. Savumerkki.fi suosittelee ostamaan isosta marketista useita eri kokoisia ja mallisia foliovuokia.
Tiputusastiassa voi myös valmistaa erityisen herkullisia lisukeruokia, esimerkiksi BBQ-papupataa. 

Egghead
Big Green Egg -grillin käyttäjä.

Fat cap
Lihan pinnassa, nahan alla oleva paksu rasva. Joissakin tapauksissa rasva pyritään leikkaamaan pois, mutta sillä voi myös suojata lihaa liialta lämpösäteilyltä esim. UDS-savustimessa (kts. UDS)

Fatty
Erinomainen BBQ-herkku, sopii hyvin välipalaksi isompien lihojen kypsyessä. Fatty on yksinkertaisimmillaan jauhelihakäärö, joka on täytetty esimerkiksi sienillä, paprikalla, juustolla tjms, ja fatty päällystetään pekonilla. Savustetaan kunnes pekoni kuparisen värinen ja rapea. Savumerkki.fi suosittelee käyttämään joko sikanautajauhelihaa, tai laadukasta vähintään 20% rasvaa sisältävää naudan jauhelihaa.

Fire basket
Fire basket eli tulikori viittaa useimmiten UDS-savustimen brikettikoriin. Pystymallisen savustimen polttoaine, useimmiten briketit, laitetaan tulikoriin, joka lasketaan tynnyrin yläpäästä tynnyrin pohjalle. Fire basket voi olla mitä tahansa yksinkertaisesta salmiakkiverkkoviritelmästä hitsattuun hi-tech-ratkaisuun. Tulikoria rakentaessa kannattaa huomioida se, että korin painon lisäksi koriin tulee sytyttämättömät ja sytytetyn briketit (kts. Minion-method), ja koria tynnyriin laskettaessa päällä olevat sytytetyt briketit lämmittää korin kahva verrattain paljon ja nopeasti. Hyvin painava tulikori ja näppejä polttavat briketit ei paranna tulikorin käsiteltävyyttä, MOT.

Flat
Brisketin (kts. brisket) ohut ja vähärasvaisempi osa.

FTC
Foil, Towel & Cooler. Menetelmä jossa liha kääritään folioon, foliokäärö pyyhkeisiin ja pyyhekäärö laitetaan lopulta kylmälaukkuun lepäämään. Kts. Resting time.

GBD
Golden, Brown and Delicious, erinomainen nyrkkisääntö hyvän BBQ-ruuan arvioimiseksi.

Heat shield
Monissa savustimissa käytettävä lämpökilpi, jolla estetään liian nopea tai voimakas suora lämpösäteily briketeistä tai vastaavista savustettavaan lihaan. Weberin Smokey Mountain -savustimissa ja muissa vastaavissa (kts. Bullet smoker) lämpökilpenä käytetään usein vesiastiaa (kts. Water pan), jonka voi mieltymyksensä mukaan täyttää vedellä tai muulla nesteellä, tai vaihtoehtoisesti hiekalla lämpötilavaihteluiden tasaamiseksi. Savumerkki.fi suosittelee käyttämään varmasti puhdasta hiekkaa, esim. akvaariohiekkaa tai vastaavaa. Savumerkki.fi suosittelee vuoraamaan vesiastian tai päällystämään hiekan moninkertaisella foliolla, tämä helpottaa smokerin puhdistamista merkittävästi, MOT.

Hickory
Hikkoripuu, yksi parhaista savustuspuista, voimakas savu sopii parhaiten naudalle, esim. brisket ja naudan ribsit eli short ribs.

Hot & Fast
Menetelmä jossa liha kypsennetään nopeasti normaalia savustamista kuumemmassa lämpötilassa.

Indirect heat, indirect cooking
Menetelmä jossa lämmönlähde ja liha eivät ole päällekäin, vaan liha on ns. kylmällä puolella. Lihan ja lämmönlähteen välissä voi olla esimerkiksi ohuita tulitiiliä tai vastaavaa. Savumerkki.fi ei suosittele käyttämään luonnonkiviä ruuanvalmistuksessa.

Inject, injection
Injektiolla tarkoitetaan lihaan ruiskutettavaa suola- tai maustelientä. Injektoinnin tarkoitus on lisätä lihan kosteutta ja/tai tuoda lihaan lisää makua. Injektioliemen pohjana voi käyttää olutta, omenamehua, siideriä tai vastaavaa, mutta ei koskaan mitään keinotekoisesti makeutettua.

Internal temperature, IT
Lihan sisälämpötila. Savustimen lämpötilan lisäksi toinen tärkeä yksittäinen kypsennysprosessin numeraalinen tieto. Sisälämpötila mitataan aina lihan paksuimmasta kohdasta, mutta ei ihan luun vierestä. Luu johtaa lämpöä lihaa nopeammin, jolloin luun vieressä IT voi olla lihan paksuimpaa kohtaa korkeampi. 

Juicy Lucy
Burgerpihvien tuhma sisko. Juicy Lucy on reilun kokoinen burgeripihvi, joka valmistetaan kahdesta ohueksi taputellusta burgeripihvistä joiden väliin laitetaan juustoa. Hyvälaatuinen cheddar, sinihomejuusto, provolone ja emmental sopivat kaikki Juicy Lucyn valmistamiseen. Savumerkki.fi suosittelee paistamaan pihvit nopeasti suhteellisen kuumalla grillillä, muuten sula juusto valuu pihvistä ulos. 

Kamado
Yleisnimitys keraamisille grilleille. Kamado-tyyppisiä grillejä tai vastaavia ruuanvalmistusastioita on käytetty Aasiassa tuhansia vuosia, nykyiset munan muotoiset grillit ovat perua japanilaisiin kamado-grilleihin joita yhdysvaltalaiset sotilaat toivat mukanaan Japanin alueelta.
Keraamiset grillit ovat verrattain arvokkaita verrattuna perinteisiin teräslevystä valmistettuihin grilleihin, mutta näiden kahden eri välineen vertailu pelkän hinnan perusteella on mahdotonta.
Kamado-tyyppisten grillien kotikonstein rakentamiseen löytyy paljon ohjeita, joissa yleensä käytetään materiaalina ns. terrakottaruukkuja. Savumerkki.fi ei kuitenkaan suosittele käyttämään ruuan valmistamisessa muuta kuin elintarvikesavesta valmistettuja tuotteita. 

Kettle grill, kettle BBQ
Suomeksi pallogrilli. Weberin ∅ 57 cm pallogrilli on varmaankin kuuluisin kettle grill, ja onkin erittäin monipuolinen, varmatoiminen ja pitkäikäinen työkalu lyhyisiin ja pitkiin kokkauksiin, jopa isonkin lihamöykyn savustaminen onnistuu pienellä harjoittelulla. 

Kosher salt
Amerikkalaisissa resepteissä usein mainittu lisäaineeton karkea suola. 

Low & Slow
Yleisnimitys kokkausmenetelmälle jossa lihaa kypsennetään pitkään suhteellisen matalassa lämpötilassa.

Maillard reaction
Kemiallinen reaktio, jossa lihan proteiinien aminohapot ja sokerit reagoivat keskenään. Maillardin ilmiö on se jumalainen voima joka tekee savustetusta lihasta niin hyvää ja karamellimaisen makeaa, ja lisäksi tekee lihan pinnasta kauniin ruskean.

Membrain
Läpikuultava kalvo joka löytyy mm. baby back ribsien luiden kuperalta puolelta. Kalvo kannattaa aina poistaa, vaikka se onkin alkuun työlästä ja epämiellyttävää. Kalvo jää savustaessa epämukavan kumimaiseksi eikä tee syömisestä nautintoa, kalvosta ei mene mausteet ja maut läpi. Vastuulliselta lihakauppiaalta voi pyytää kalvot poistettavaksi, vaikka on helppo poistaa itsekin pyöreäkärkisen veitsen ja talouspaperin avulla. Savumerkki.fi suosittelee aina poistamaan kalvot, aina.

Minion method
Minion method on nerokas menetelmä briketeillä toimivan savustimen sytyttämiseen. Menetelmä on hyvin yksinkertainen: sytyttämättömät briketit lastataan tulikorin (kts. Fire basket) pohjalle, ja niiden päälle huomattavasti pienempi määrä sytytettyjä brikettejä ja käytettävät savustuspuut. Tällä menetelmällä savustimen briketit saadaan palamaan huomattavan pitkiä aikoja ja vieläpä hyvin tasaisesti. Viisi kiloa brikettejä saattaa riittää jopa 12-15 tunnin savustamiseen, tämä kuitenkin vaihtelee savustimen, kelin, vuodenajan ja monen muun muuttujan mukaan, mutta on aina hyvin polttoainetaloudellinen ja varma tapa ylläpitää brikettien palamista.

Mopping sauce
Kastike tai liemi jolla savustettavaa (mopping, moppaus) lihaa sivellään kypsennyksen aikana. Tarkoitus on kostuttaa lihan pintaa ja tuoda siihen joko uusia makuja tai syventää olemassaolevia. Moppaamiseen voidaan käyttää monia eri kastikkeita omenamehusta kaupallisiin tuotteisiin. Moppauskastike on syytä lämmittää ennen lihan moppaamista, tällöin lihan pinta ei jäähdy tarpeettomasti eikä savustimen tarvitse lämmittää kastiketta lihan pinnassa. 

Offset smoker
Yleisnimitys savustimille joissa tulipesä ja tila savustettaville lihoille ovat erikseen.

Point
Brisketin rasvaisempi ja paksumpi puoli.

Pulled beef
Kuin Pulled pork, mutta valmistettu naudanlihasta. Useimmiten etuselkää (chuck)

Pulled chicken
Kuin Pulled pork, mutta valmistettu kanasta.

Pulled pork
BBQ-ruokien klassikko, erityisesti Pohjois- ja Etelä-Carolinan alueella. Pitkään savustamalla kypsennettyä, ylikypsää ja revittyä possua. Suomessa pulled pork valmistetaan useimmiten possun lavasta, Atlantin toisella puolella leikkauksen nimi on Boston Butt. Pulled pork syödään perinteisesti sämpylän sisällä, coleslawin ja BBQ-kastikkeen kanssa.

Resting time
Resting time tarkoittaa lihan vetäytymistä kypsennyksen jälkeen. Käytännässä kaikki kypsennetty liha tulee jättää hetkeksi vetäytymään, mutta erityisesti isojen BBQ-lihojen kanssa vetäytymisellä on tärkeä rooli lihan mehevyyden viimeistelemiseksi. 
Lihan annetaan levätä eri mittainen aika lihan koon ja painon mukaan, esimerkiksi ribseille riittää 15-45min mutta brisket tai boston butt vaatii 4-6 tuntia. Eräs nyrkkisääntö isojen lihojen kanssa on se, että lihan annetaan levähtää tunti jokaista kiloa kohden, mutta tämä vaihtelee sekä lihan että kokin mieltymysten mukaan eikä ole mitään absoluuttisen oikeaa aikaa.
Vetäytyvä liha kääritään moninkertaiseen folioon, foliomöykky mahdollisten vuotojen takia isoon pakastepussiin, pussitettu foliomöykky kääritään pyyhkeeseen ja koko komeus kylmälaukkuun ilman kylmäpatruunoita (kts. FTC). Folio ja pyyhkeet riittää, folio ja kylmälaukku riittää, mutta paras tulos saavutetaan edellä kuvatusti. Tähänkään ei ole ainutta oikeaa menetelmää, tärkeää on vain antaa lihan levähtää ennen jatkotoimia.

Reverse sear
Menetelmä jossa liha ensin kypsennetään haluttuun sisälämpötilaan ja vasta lopuksi ruskistetaan pinnat.

Reverse smoker, reverse flow smoker
Reverse smoker tarkoittaa savustinta, jonka palokaasut ohjataan tulipesästä ensin savustimen vastakkaiseen päähän ja vasta sieltä savustettavien lihojen ohitse ulos savupiipusta. Yksi varmasti eniten näkemyseroja tuottavia savustinratkaisuja.

Rib rack
Rib rack on apuväline, jolla grillin kypsennysalueelle saa enemmän ribsejä yhtä aikaa. Markkinoilta löytyy monia kaupallisia tuotteita, mutta erinomainen on kansainvälisen huonekaluhalpaketjun keittiötarvikeosastolta löytyvä kattilankansiteline.

Rotisserie
Rotisserie on käytännössä lihavarras. Moniin grilleihin saa lisävarusteena sähkömoottorilla toimivan vartaan, jossa voi valmistaa esimerkiksi döner-kebabia. 

Rub
Lihan pintaan hierottava kuivamauste. Savustimen ja lihojen jälkeen ehkäpä tärkein osa BBQ-kokkausta. Rubilla tarkoitetaan kuivaa mausteseosta, joka hierotaan lihan pintaan ennen kypsentämistä. Perinteisesti rub sisältää osan tai kaikkia seuraavista: paprikajauhetta, sipulijauhetta, valkosipulijauhetta, mustapippuria suolaa ja sokeria. Osalle BBQ-harrastajista rub on välttämätön, osa taas vannoo pelkän suolan ja pippurin nimeen (kts. Dalmatian rub). Rub vaikuttaa lihan makuun, mutta on silti suhteellisen armollinen tapa maustaa. Edellä mainittujen lisäksi rubissa voi olla jeeraa eli juustokuminaa, cayennepippuria, sinappijauhetta, kuivattuja yrttejä, kuivattua ja jauhettua kirsikkaa tai omenaa, kuivattua ja murskattua tai jauhettua chiliä, kahvia ja niin edelleen. Kannattaa kokeilla mikä sopii omaan makumaailmaan, eri lihoille sopivat eri rubit paremmin kuin toisille. 
Nimensä mukaisesti rub hierotaan lihan pintaan. Jotkut savustajat hierovat rubin lihan pintaan sellaisenaan, jotkut laittavat lihan pintaan ensin öljyä tai sinappia. Tähänkään ei ole mitään yksittäistä oikeaa tapaa.

Sauce
Yleisnimitys kaikille BBQ-kastikkeille. Kastikkeet jakavat mielipiteitä rubien tavoin

Sear, searing
Lihan nopea ruskistaminen joko ennen loppukypsennystä tai vasta halutun sisälämpötilan saavuttamisen jälkeen (kts. reverse sear)

Shrinkage
Lihan kutistuma, voi olla jopa 40% lähtöpainosta.

Smoke ring
Savustettavan lihan pintaan muodostuva punainen tai pinkki kerros, joka aiheutuu savun ja lihan kemiallisesta yhteisvaikutuksesta. Smoke ring on erityisesti brisketin tunnusmerkki, ja aiemmin BBQ-kilpailuissa tärkeä mitattava muuttuja. Nykyään siitä on luovuttu, koska smoke ring on mahdollista luoda lihaan myös kemiallisesti. 

Smoker
Yleisnimitys kaikille savustimille, mutta pääosin tarkoittaa nimenomaan vain savustamiseen soveltuvia aparaatteja. 

Smoking house
Puinen savustuskaappi. Soveltuu erityisesti suurten lihamäärien savustamiseen. Malliltaan smoking house muistuttaa matalaa ulkohuussia. Smoking housen polttoaineena voidaan käyttää joko puuta, brikettejä tai molempia yhtä aikaa. 

Spatchcock, spatchcocked
Menetelmä jossa kokonainen siipikarjalintu avataan kypsennyksen nopeuttamiseksi, saatetaan käyttää myös nuoresta kananpojasta.

Spritzing
Savustettavien lihojen päälle ruiskuttava neste, esimerkiksi omenamehu- tai kolajuomapohjainen kevyesti suolainen liemi. Omena- ja ananasmehun hapot auttavat lihan mureuttamisessa, ja hedelmäsokeri karamellisoituu lihan pintaan, kts. bark.
Savumerkki.fi suosittelee aina käyttämään sokeripitoista kolaa ruuanlaitossa; synteettiset makeutusaineet maistuvat lämmetessään erittäin vastenmieliseltä.

Stall
Stall eli sakkaus ("stallaus") tarkoittaa kypsennyksen aikana tapahtuvaa savustettavan lihan sisälämpötilan nousun pysähtymistä. Stall on paljon pelätty ja aloittelijoita kuumottava väistämätön tapahtuma, erityisesti isojen lihojen kanssa. Käytännössä stall ilmenee siten, että savustamisen alusta jatkunut lihan sisälämpötilan nousu pysähtyy johonkin noin 65-72°C väliin, eikä lämpötila nouse usean tunnin aikana lainkaan, lämpötila saattaa jopa hiukan laskea. Stallausta ei voi nopeuttaa savustimen lämpötilaa nostamalla, se vain kuivattaa lihan, ainoa tapa on ottaa rauhallisesti ja odottaa. Savustimen polttoainetta tulee lisätä myös stallauksen aikana että kypsennyslämpötila säilyy ennallaan, mutta kypsennyslämpötilaa ei saa pyrkiä nostamaan ilmaventtiilejä avaamalla tai vastaavalla tavalla, tämä ei nopeuta kypsennysprosessia.
Sisälämmön nousun sakkaus aiheutuu lihan kollageenin pilkkoutumisesta ja lihan "hikoilemisesta". Savustimen lämpöenergia siirtyy lihaan, ja lämpö sekä pilkkoo lihaskudoksen kollageenia että höyrystää lihassa olevaa kosteutta, ja noin 65-72°C asteen paikkeilla kaikki kypsennettävään lihaan siirtyvä lämpöenergia kuluu em. reaktioihin. Pitkään savustettavat lihat ovat niitä joita eläin on käyttänyt eniten, eli niissä on myös eniten kollageenia, näiden lihojen kohdalla stallaus kestää myös pitkään. Ihmiskeho pyrkii jäähdyttämään itseään hikoilemalla, samoin savustettavat lihat. Tästä syystä sisälämpötilan nousu pysähtyy hermostuttavan pitkäksi ajaksi, mutta kuitenkin vain siksi aikaa että lihan kosteuden höyrystyminen ja kollageenin pilkkoutuminen saavuttaa reaktiolle tarvittavat olosuhteet, jonka jälkeen sisälämpötilan nousu jatkuu hyvinkin nopeasti.
Stallauslämpötila vaihtelee lihan koon, paksuuden ja muodon, painon ja leikkauksen mukaan. Useimmiten lämpötila on aiemmin mainittu 65-72°C (~150-170°F), mutta sekin voi vaihdella suuntaan tai toiseen. 
Savumerkki.fi suosittelee ottamaan rauhallisesti ja odottamaan. Sisälämpötila lähtee nousuun kunhan aika on siihen kypsä.

Temperature gauge
Lämpömittari, kts. Thermometer

Texas crutch
Menetelmä jossa kypsennettävä liha kääritään savustuksen loppuvaiheilla folioon nesteen kera, tarkoituksena nopeuttaa kypsymistä ja pitää liha mahdollisimman mehukkaana. Käytetään esimerkiksi ribsien kanssa 3-2-1 -menetelmässä (kts. 3-2-1)

Thermometer
Yleisnimitys kaikille lämpömittareille. Lämpömittareita on käytännössä kahta eri päätyyppiä; digitaalisia mittareita ja ns. bimetal-mittareita. Lisäksi nyrkkisääntönä on se, että hyvä ja halpa on pakko ostaa erikseen. Varsinkin aloittelevalle savustelijalle lämpömittarissa säästäminen on väärä paikka karsia kustannuksia.
Digitaaliset mittarit ovat helppokäyttöisiä ja niitä on lukuisia eri malleja. Jatkuvaan lämmön seuraamiseen käytetään mittareita joissa anturi on lämpösuojatun kaapelin päässä ja mittarin näyttö on erikseen. Tarkempaan lihan sisälämpötilan (kts. Internal temp) mittaamiseen käytetään ns. piikkimittaria, jossa anturi on kiinteästi kiinni mittarissa. Halpaketjujen digitaaliset mittarit saattavat olla hinta-/laatusuhteeltaan erinomaisia tai täysin käyttökelvottomia. Kaksi saman kaupan halpamittaria saattavat näyttää kiehuvassa vedessä 80-90°C tai 110°C, jolloin mittarilla on mahdollista aiheuttaa joko ruokamyrkytys tai ylenpalttinen ylikypsyys. Digitaaliset mittarit kannattaa aina hankkimisen jälkeen "kalibroida": ensin anturi laitetaan rauhallisesti poreilevaan kiuhuvaan veteen ja katsotaan mitä mittari näyttää, tavoitteena luonnollisesti 100°C. Tämän jälkeen anturi laitetaan isoon juomalasiin joka on täynnä jääkuutioita ja kylmää vettä, muutamassa minuutissa mittarin pitäisi näyttää 0°C. Mikäli mittarin lukemat poikkeavat todellisuudesta, kirjoitetaan poikkeamat ylös ja otetaan kokkaillessa huomioon.
Bimetal-lämpömittarit ovat tekniikaltaan manuaalisia viisarimittareita, joissa lämpötila ilmaistaan eri metallien lämpölaajenemisen vaikutuksesta. Tällaisia ovat esimerkiksi perinteiset kinkkumittarit ja lisäksi lähes kaikkien savustimien lämpömittarit. Keskimäärin bimetal-lämpömittarit ovat erittäin epätarkkoja ja ovat täysin vain suuntaa-antavia, ruuan sisälämpötilojen tarkkaan mittaamiseen niitä ei voi käyttää. Tru-tel valmistaa kutakuinkin ainoat vakavasti otettavat bimetal-lämpömittarit, näitä käytetään esimerkiksi BGE-grilleissä (kts. Big Green Egg).UDS, Ugly Drum Smoker
Varmasti legendaarisin savustintyyppi. Erittäin varmatoiminen, helppokäyttöinen ja kustannustehokas savustin, jolla syntyy varsin suuriakin määriä ruokaa kerralla. Pääasiassa savustin, mutta toimii auttavasti tai hätätilanteessa myös hiiligrillinä. UDS on myös verrattain polttoainetaloudellinen savustin.
UDS tehdään perinteisesti itse, materiaaleina ns. 200 litran tynnyri, Weberin "viisseiskan" eli ∅ 57 cm hiiligrillin kypsennysritilä, muutama LVI-palloventtiili ja salmiakkiverkkoa tulikorin (kts. fire basket) rakentamiseen. Lisäksi tarvitaan hiukan erilaisia ruuveja ja muttereita, jonkinlainen kahva ja lämpömittari. Työkaluiksi riittää mittanauha, laiskaa tehokkaampi porakone, askelpora ja muutama pienempi poranterä. Tynnyristä riippuen projekti valmistuu päivässä tai kahdessa, eikä hitsausvehkeiden puute estä rakentamista.
Savumerkki.fi ei suosittele käyttämään öljytynnyriä tai muuta tynnyriä jonka aiempi sisältö ei ole tiedossa, mutta omalla vastuullaan käytetyn tynnyrin voi polttaa puhtaaksi riittävän pitkällä ja isolla tulella. Pienellä vaivannäöllä em. Weberin "viisseiskan" kansi sopii tynnyrin kanneksi, jolloin kypsennysala kasvaa entistä suuremmaksi.

Water pan
Savustimen vesiastia. Weberin Smokey Mountain -savustimissa ja muissa vastaavissa (kts. Bullet smoker) lämpökilpenä (kts. Heat shield) käytetään usein vesiastiaa, jonka voi mieltymyksensä mukaan täyttää vedellä tai muulla nesteellä savustimen kosteana pitämiseksi, tai vaihtoehtoisesti hiekalla lämpötilavaihteluiden tasaamiseksi. Kaikissa savustimissa kannattaa käyttää jonkinlaista vesiastiaa kypsymisen parantamiseksi, mikä vain palamaton ja sulamaton astia sopii tähän tarkoitukseen. Savumerkki.fi ei suosittele käytettäväksi sinkittyjä astioita, mutta kertakäyttöiset alumiinivuoat ovat vesiastioiksi erinomaisia. Savumerkki.fi suosittelee käyttämään varmasti puhdasta hiekkaa, esim. akvaariohiekkaa tai vastaavaa, ja on erittäin suositeltavaa vuorata vesiastia tai päällystämään hiekka moninkertaisella foliolla, tämä helpottaa smokerin puhdistamista merkittävästi, MOT.

Weber
Kuuluisin kaupallinen grilli- ja savustinvalmistaja.